Eerlijk over Paardenmelk
Show MenuHide Menu

Het melkproces van Paardenmelk

Na een dracht van 11 maanden krijgt een merrie een veulen. Na de geboorte drinkt een veulen binnen het half uur direct bij zijn moeder. Wij vinden het belangrijk dat het veulen een hechte band met zijn moeder krijgt, door te drinken wordt de band heel hecht. De voedingstoffen uit de paardenmelk geven het veulen de bescherming tegen invloeden van buiten af om zijn leven goed te starten.

Als het veulen 8 weken oud is wordt de merrie voor het eerst door ons gemolken. Het melken gebeurt met een machine die zowel vacuüm als pulsatie geeft aan de spenen van de merrie. De machine doet zo het drinken van het veulen na, waardoor de merrie de melk laat gaan. De melk word opgevangen in een grote ketel, vanuit de ketel word de melk gefilterd door een melkfilter, daarna wordt de melk verdeelt in 200 ml bakjes en in de vriezer geplaatst van minimaal -18 graden.

Het veulen blijft gedurende 7 maanden bij zijn moeder. Alleen wanneer wij de moeder willen melken gaat het veulen in de veulenstal. De veulenstal zit naast de stal van de moeder, zodat het veulen wel in contact is met zijn moeder. In de veulenstal ligt lekker veel stro om op te slapen en gras en brokjes om op te eten. Na een periode van ongeveer 3 uur gaat het veulen weer naar zijn moeder en blijft daar tot de volgende dag. De tijd dat de paarden buiten zijn verschilt erg per seizoen. In de winter staan de paarden op stal en als het weer het toe laat staan ze elke dag in de paddock, maar in de zomer staan de paarden en veulens in de wei.

De Kracht van Paardenmelk
De kracht van paardenmelk zit hem in dat de melk niet verhit wordt, waardoor alle goede eigenschappen van de paardenmelk in stand blijven. Waarom paardenmelk ons juist zo helpt, is niet wetenschappelijk bewezen. Onze wetenschap is nog niet zover om alle bestanddelen in de melk te onderzoeken. Wat we wel weten is dat paardenmelk heel veel op de menselijke melk lijkt. Wat vrij logisch lijkt omdat paarden net als wij één maag hebben. Door dat de spijsvertering van het paard erg op die van ons lijkt kan het zijn dat daardoor mensen zo goed op paardenmelk reageren.

De zorg voor de dieren.

De zorg voor de dieren staat altijd voor op. De gezondheid van dieren is niet af te lezen aan de hoeveelheid aan dekens of uren in de wei. De gezondheid kun je met name zien aan de vacht, eetlust, algehele toestand van het dier. Op Paardenmelkerij Achterduijst hebben verschillende mensen om ons heen verzameld die dit kunnen waarborgen. Alle dieren worden jaarlijks gezien door de dierenarts, de hoefsmid zorgt er voor dat de hoeven zo zijn bekapt dat de dieren goed kunnen lopen. Doordat de dieren in een kudde lopen hebben ze veel sociale contacten. De veulens kunnen met elkaar spelen en al spelend leren ze veel van elkaar.

Onze Merries en Hengst

Merrie’s:
Florica
Vader:            Nordtirol
Moeder            Florentina
Vader Moeder    Standard
Stokmaat:         1.48 mtr.
Geboren:          31-3-2001

Caramoon:
Vader:              liz. 412/T Walzertraum
Moeder:             16340/T Cara-Clarina
Moedersvader: liz. 101 Amadeus
Stokmaat:           1.48 mtr.
Geboren:           19-03-2011

Amorè van Slandshof
Vader:              liz. 376/T.S Stakkato
Moeder:             Aurora van Slandshof (Elite)
Moedersvader: Liz.274/T.K Allacher
Stokmaat:           1.46 mtr.
Geboren:            31-5-2009

Kapriola
Vader:              Nostalgie
Moeder:             Kalinda
Moedersvader:   liz.200/T Abendstern
Geboren:            9-2-2014

Maseru:
Vader               Trobl
Moeder              Mecedes
Vader moeder   Achimedes
Stokmaat:          1.47 mtr.
Geboren:            08-02-2008

Ronka van de Zomerpad
Vader:              HGT 730020 Noreia
Moeder:             33.629. S Rijanka
Moedersvader:  Liz. 266/T Straden
Stokmaat:           1.48 mtr.
Geboren:            28-3-2010

Villara
Vader :             Skorpion
Moeder:             Valentina
Vader Moeder: Aberlord
Stokmaat: 150mrt.
geboren: 23-2-2007

Hare majesteit van de roosestee
Vader: Stakkato
Moeder: Hexele (elite)
Vader moeder: Nabucco
Stokmaat: 150 mrt
Geboren: 24-3-2013

Nassau
Hengst
Vader:              Nabucco
Moeder:             Tamella
Moeders Vader: Atif
Stokmaat:           149
Geboren:            30-1-2002

Wilt u meer weten over Nassau kan u informatie vinden op nassau